Alles wat je moet weten over gameverslavingen

Volgens de experts hebben tienduizenden mensen in Nederland te maken met een gameverslaving: het dwangmatig en obsessief bezighouden met gamen. Dat heeft allerlei situaties als gevolg. Een verwaarlozing van het sociale leven, bijvoorbeeld. Of een sluimerende depressie. Onwenselijk, dus. Hieronder gaan we in op kenmerken van een gameverslaving en hoe je (tijdig) kunt ingrijpen.

Allereerst – wat is een gameverslaving precies?

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van zo’n gameverslaving?

Het belangrijkste kenmerk van een gameverslaving is een situatie waarbij iemand onafgebroken één game speelt, ook aan het spel denkt wanneer niet wordt gegamed en zwaar geïrriteerd reageert wanneer hij of zij wordt gestoord. Er treedt een verwaarlozing van het sociale leven op en de gamer voelt zich, al dan niet zichtbaar, eenzaam. Andere kenmerken zijn een slechte slaap, een algehele lusteloosheid en oververmoeidheid.

Wat voor gevolgen heeft een gameverslaving?

Een gameverslaving kan vervelende vervolgen hebben. Voor jou, maar ook voor de mensen om je heen. Voor jezelf houdt het in dat je je geen raad meer weet op plekken die niets te maken hebben met de game waaraan je verslaafd bent. Dat geldt bijvoorbeeld voor feesten en partijen en andere sociale gelegenheden, waarbij je continu aan de game denkt. Mensen om je heen merken een verandering in je gemoedstoestand. Zo ben je geprikkeld, geestelijk niet aanwezig en verwaarloos je contacten.

Game je het liefst zo veel en zo vaak mogelijk? Dat hoeft nog niet te betekenen dat je te maken hebt met een gameverslaving – ondanks wat sommige mensen beweren. We spreken pas van een verslaving wanneer je alles opzijzet om maar te duiken in je favoriete, virtuele wereld. Het gamen wordt hierbij dwangmatig – en het lijkt onmogelijk om je spelcomputer ook weer uit te zetten.

Hoe behandel je een gameverslaving?

Herken jij jezelf in het hierboven geschetste profiel? Weet dan dat er altijd hulp die je kan bijstaan hiervan af te komen. Er bestaan verschillende bewezen en effectieve behandeling die allemaal zijn afgestemd op wat voor jou het beste werkt. Trubendorffer kan je hierbij helpen.

Te vinden in: iPad