Apple aandeel staat onder druk

Het aandeel Apple gaat de komende weken waarschijnlijk een (negatieve) stempel drukken op de beurs van New York. De belangrijkste technologiebeurs ter wereld, de Nasdaq, neemt de honderd belangrijkste technologie-aandelen op in de Nasdaq-100 index. Van die honderd is er één veruit de belangrijkste en dat is Apple.

Apple heeft een huidig gewicht in de Nasdaq-100 index van maar liefst 20,5 procent. Dat is veel meer dan bijvoorbeeld het aandeel Google heeft, dat maar voor 4,2 procent mee weegt. Het aandeel Apple is de afgelopen twee jaar zelfs verviervoudigd, mede door het succes van de iPad. Veel van de stijging van de Nasdaq is dan ook te wijten aan het enorme succes van Applte.

Lastig is wel dat elke beweging die het aandeel Apple maakt, grote invloed heeft op de Nasdaq-100 index. Die wordt ook veel gevolgd door zogenoemde indexbeleggers die passief de beweging van een beursgraadmeter volgen.

Het aandeel Apple is met een marktwaarde van 300 miljard dollar ongeveer twee keer zo groot op de beurs als Google, maar door de berekeningswijze van de Nasdaq-100 index is het gewicht van Apple in deze techindex ruim vijf keer zo groot als dat van Google.

De Nasdaq-organisatie kondigt dinsdag aan dat het gewicht van Apple bij een herweging van de index for omlaag gaat, zo meldt zakenkrant The Wall Street Journal dinsdag 5 april.

Het beoogde gewicht van Apple in de Nasdaq-100 index wordt 12,3 procent. Google krijgt een gewicht van 5,8 procent, tegen een huidige weging van 4,2 procent. Microsoft gaat omhoog van 3,4 naar 8,8 procent.

De herweging wordt per 2 mei van kracht, aldus de WSJ, en zal waarschijnlijk forse handel uitlokken in techfondsen door fondsmanagers van indexfondsen, die moeten zorgen dat hun beleggingsportefeuille de Nasdaq-100 accuraat weerspiegelt. Concreet betekent dat dat ze aandelen Apple zullen moeten verkopen. Het is de vraag of er genoeg vraag zal zijn naar alle Apple-aandelen die op de markt zullen komen. Is dat niet het geval, dan kan de koers van Apple de komende dagen flink gaan dalen.

Wereldwijd zijn er meer dan 2.900 financiële producten die gebaseerd zijn op de Nasdaq-100 index in 27 landen, aldus de WSJ.

Kortom: allemaal Apple aandelen verkopen en massaal overstappen op Microsoft 🙂

Via: Z24.nl 

Te vinden in: Apple, Nieuws
© 2010 - 2013 PCD bv. Logos/merken Apple, iPad, iPhone, iPod, iTunes, iCloud zijn eigendom van Apple Inc. Alle rechten voorbehouden.
Powered by EasyBattery.nl.