Geen Flash!

Steve Jobs heeft het herhaald.

Steve Jobs heeft in een uitgebreide brief de keuze van Apple om Adobe Flash van de iPhone en iPad te weren verdedigd. Jobs geeft zijn mening aan de hand van zes aspecten, maar draagt weinig vernieuwende argumenten aan.

Jobs schrijft in de brief, die op de website van Apple te lezen is, dat hij Adobes Flash eigenlijk alleen geschikt vindt voor gebruik op desktopcomputers. Flash is gemaakt voor pc’s en muizen, aldus Jobs. In de brief geeft hij verder aan dat hij Flash te instabiel en te traag vindt voor mobiel gebruik, en ook is hij van mening dat Flash zich niet leent voor besturing via touchscreens. Het feit dat Flash geen opensource-technologie is, draagt Jobs ook aan als kritiekpunt.

Hoewel hij toegeeft dat iPhone OS ook closed source is, legt hij de nadruk op Apple’s ondersteuning voor standaarden als Javascript, CSS en het nog in ontwikkeling zijnde html 5. Het feit dat Flash bijna overal op het internet gebruikt wordt voor weergave van video en games, wordt door Jobs aan de kant geschoven met het argument dat de App Store genoeg alternatieven bevat.

De Apple-topman reageert in de brief ook op de kritiek die volgde op de keuze om crosscompilers te verbieden bij de ontwikkeling van iPhone en iPad apps. Met de introductie van iPhone OS 4 paste Apple de ontwikkelaarsovereenkomst aan waardoor applicaties nu direct in C, C++ of Objective-C geschreven moeten worden. Adobe had in Flash CS5, dat eerder deze maand uitkwam, een functie toegevoegd die applicaties geschreven in Flash om kon zetten naar native iPhone-applicaties. Adobe heeft aangegeven dat het vanwege Apples aanpassing van de overeenkomst de omzet-functionaliteit in Flash CS5 niet verder gaat ontwikkelen of ondersteunen.

Jobs claimt dat het gebruik van een dergelijke constructie leidt tot applicaties van slechte kwaliteit, al zegt hij niet specifiek waarom. Hij schetst wel de mogelijkheid dat bedrijven achter dergelijke ontwikkelingomgevingen mogelijk niet snel genoeg zijn met het implementeren van nieuwe functies. Ontwikkelaars die volledig afhankelijk zijn van die methode van programma’s maken, zouden dan niet alle functies van het OS kunnen gebruiken. Apple wil volgens Jobs een situatie waarin niet alle developers over dezelfde mogelijkheden beschikken vermijden, en heeft daarom de overeenkomst aangepast.

Jobs sluit de brief af door Adobe op te roepen open standaarden te ondersteunen, en hij verwijst naar Flash als ‘het verleden’. De brief bevat geen nieuwe inzichten maar is vooral een samenvatting van argumenten die al eerder door Apple aangedragen zijn. De publicatie toont aan dat de discussie over het niet ondersteunen van Flash Apple niet koud laat. De kans dat Adobe zich op html 5 stort en Flash als het ‘verleden’ gaat zien, lijkt echter klein. Momenteel is het bedrijf hard bezig om Flash te ontwikkelen voor Android.

Bron: tweakers

Te vinden in: Apple, Nieuws, Opzienbarend
Tags: ,
© 2010 - 2013 PCD bv. Logos/merken Apple, iPad, iPhone, iPod, iTunes, iCloud zijn eigendom van Apple Inc. Alle rechten voorbehouden.
Powered by EasyBattery.nl.