DZONE brengt iPad App op basis Adobe’s Digital Publishing Suite

Het decembernummer van DZONE het vakblad voor designers en vormgevers komt tegelijkertijd uit op papier en als iPad-app. Het papieren tijdschrift is via Adobe’s Digital Publishing Suite ‘omgecat’ naar de digitale editie diebeschikbaar is op de iPad en ook geschikt is voor het Android-platform. De techniek die DZONE gebruikt wordt ook toegepast bij bladen zoals WIRED en The New Yorker. In Nederland is DZONE het eerste blad dat met deze techniek publiceert.

Een preview versie van het voorlaatste nummer van DZONE in App-vorm is nu al beschikbaar via de website www.dzone.nl.

“Wij vinden dat we als vakblad voor designers en vormgevers voorop moeten lopen in het adopteren van nieuwe technologieën” zegt Hans Frederiks, hoofdredacteur van het blad. “Apparaten zoals de iPad en ander tablets bieden onze lezers vakmatig enorme uitdagingen.

Het lijkt gemakkelijk als je inkt op papier ziet als een beeldscherm met een tamelijk lage ‘frame-rate’, maar de veelheid van beeldschermen die op ons afkomt de komende jaren, stelt ontwerpers voor veel lastige problemen: hoe draag je informatie, kennis, kunst, beleving het beste over op een scherm van 3 x 8 cm of van 1024 x 740 pixels, 1024 x 600 pixels of andere formaten? Wij proberen hen daarin te begeleiden, voor te lichten en te inspireren. En dan moeten we dus zelf ook meedoen!”

De eerste App-versie bevat een aantal interactieve advertentievormen. Uitgever Hans Voorn: “We zijn heel blij met adverteerders die willen investeren in mooie interactieve advertenties, nu al zie je in de kranten-apps van New York Times en Wall Street Journal prachtige voorbeelden van advertenties die men als abonnee helemaal niet wil missen: Interactief en informatief. Kortom, hier kunnen kranten en tijdschriften een deel van het verloren terrein op de advertentiemarkt terugwinnen van rtv en internet. Een ‘advertentie-in-app’ is minstens evenveel waard als een advertentie op papier”.

Bij Dzone schrijven we niet alleen over de tools waarmee je tijdschriften geschikt kunt maken voor tablets, we experimenteren er ook zelf mee. Met Dzone Magazine zelf natuurlijk.

Dzone 132 hebben we geschikt gemaakt voor de iPad met de bètagereedschappen van de Adobe Publishing Suite, die in samenspel met InDesign CS5 een opgemaakt tijdschrift kan omzetten naar een digitaal tijdschrift voor in ons geval de iPad. We noemen dit onze bèta 0.4-versie. We experimenteren nog met extra’s die een digitaal tijdschrift extra leuk kunnen maken, zoals meer foto’s, directe links naar websites en in de toekomst geluid en beeld bij bijvoorbeeld interviews. Wel nu zitten er nu al wat filmpjes in.
In de komende nummers van Dzone schrijven we uitgebreid hoe dit proces werkt: hoe zet je je opgemaakte pagina’s om naar digitale pagina’s?
In ieder geval kun je zelf zien wat we met Dzone 132 hebben uitgeprobeerd. Omdat het allemaal nog bèta is – de software waarmee we het maakten en de Adobe Viewer waarmee je op de iPad kunt lezen – kun je de digitale Dzone niet rechtstreeks vanaf de App Store downloaden, maar dat zal in de toekomst wel gaan gebeuren. Ingewikkeld is het niet, als je de volgende instructies volgt:
1. Je downloadt hier het .issue-bestand – DDzone 132 Bèta 0.4.issue – gecomprimeerd als zip. Het is nu nog een groot bestand: 83mb, dat gaat bij toekomstige versies wel kleiner worden. Na het downloaden moet je het uitpakken, zodat je het zip-bestand omzet naar een issue-bestand.

2. Op je iPad zoek je in de App Store naar de gratis Adobe Viewer. Installeer hem op je iPad.

3. Verbind je iPad met iTunes. Synchroniseer je iPad. Selecteer in iTunes je iPad en kies voor het tabblad Apps.

4. Scroll daar naar beneden naar File Sharing, waar je bij de Apps waar je bestanden mee kunt uitwisselen de Adobe Viewer ziet staan (dit natuurlijk alleen als iTunes in sync is met je iPad).

5. Klik de Adobe Viewer aan en klik op Add… (toevoegen). Kies het bestand DDzone 132 Bèta 0.4.issue. Synchroniseer weer een keer.

6. Het Dzone132-bestand staat nu op je iPad, maar je moet het nog in de Adobe Viewer activeren. Start de Adobe Viewer. Nadat de viewer is gestart, verschijnt na enkele seconden: DDzone 132 Bèta 0.4 is now available. Klik op OK.
7. Klik op het volgende scherm download, waarna Dzone 132 in de Viewer wordt geladen. Klik vervolgens op View.

Dzone 132 is nu op je iPad te lezen. Horizontaal scrollend blader je door de artikelen, verticaal lees je een artikel. Als je soms even een grijs scherm ziet: kantel dan je iPad even. En kantel dan weer terug. Het is nog bètasoftware. Dat soort hikjes hebben we er nog niet uitgekregen. De navigatie vinden we nog niet optimaal, ook moeten we nog kijken hoe de fonts zich houden als ze zijn omgezet naar een bitmapbestand voor de iPad. En het blijft een gedrukt blad wat is omgezet naar een digitaal tijdschrift. Dat kan en willen we ook anders. Maar dat zien we wel bij Dzone 133…
Deze digitale Dzone 132 kwam tot stand in samenwerking met Peter Villevoye van www.studea.nl.
Mail ons vooral bij vragen en ideeën op redactie@dzone.nl

Bron: Persbericht

Te vinden in: Apple, Apps, Ebooks & Magazines, iPad, Nieuws
© 2010 - 2013 PCD bv. Logos/merken Apple, iPad, iPhone, iPod, iTunes, iCloud zijn eigendom van Apple Inc. Alle rechten voorbehouden.
Powered by EasyBattery.nl.