Alles wat je wilt weten over iOS 4.2

Resumerend na de release vandaag van iOS 4.2, willen we alle verbeteringen, veranderingen en vernieuwing nog even duidelijk behandelen.

Alles op een rij:


Multitasking op de iPad

iOS 4.2 zorgt voor multitasking op de iPad.Je kunt nu productiever zijn en efficiënter werken. Het switchen van apps gaat vloeiend en zonder problemen. Het in de background draaien van apps kost geen bult extra energie en de applicaties op de voorgrond werken net zo snel als tevoren. Ervaringen met de iPhone waar multitasking al een tijdje werkt laten wel zien dat multitasking wel een negatieve invloed op de batterij duur heeft. Opletten dus! Applicaties onthouden altijd waar je bent gebleven, zodat je tussendoor andere apps kunt openen en daarna gewoon weer verder gaan. Ook is het mogelijk om taken op de achtergrond te laten doorgaan. Je kunt foto’s je uploaden,  terwijl je ondertussen aan het browsen bent.


Mappen op de iPad

Met mappen kun je je appplicaties beter ordenen, door ze samen in een folder te stoppen. Zo kun je aparte folders maken voor je games, productiviteits- of muziekapps. Je maakt een nieuwe folder door twee applicatie-icoontjes bovenop elkaar te slepen. Er wordt dan automatisch een nieuwe folder aangemaakt. De iPad kiest standaard de meeste geschikte naam die je natuurlijk ook kunt aanpassen. Elke folder kan maximaal 12 apps bevatten.


Airplay

AirPlay is een extraatje van Apple waarbij je muziek, foto’s en video’s van je iPad kunt streamen naar apparaten die AirPlay ondersteunen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de nieuwe Apple TV maar ook voor toekomstige speakersystemen van andere merken dan Apple zolang ze maar AirPlay ondersteunen. Vanuit de iTunes- of YouTube-app kun je bijvoorbeeld aangeven dat de content via een AirPlay-geschikt apparaat moet worden afgespeeld. Je Apple TV wordt daarbij een verlengstuk van je iPad. Heb je een AirPort Express (Wi-Fi netwerk), dan kun je die ook gebruiken om je muziek naar een gewone stereo of een speakerset te laten streamen. Andere producten die ondersteunen bieden voor Airplay worden begin voglend jaar verwacht.


E-Mail inbox

Een andere aanpassing is de Unified Inbox. Dit houdt in dat alle e-mailberichten in een centrale mailbox terechtkomen zodat je in één oogopslag ziet welke nieuwe berichten er zijn. Ook is er een Threaded Message View, waarbij berichten op basis van een conversatie bij elkaar worden geplaatst. Beide zaken kun je ook al vinden in Office 2011 voor Mac (mocht je ook toevallig een Mac in huis hebben).


Airprint

AirPrint houdt in dat je draadloos vanaf je iPad documenten of bestanden kunt printen. Over deze functie is nogal wat gediscussieerd de laatste weken, want aanvankelijk zou het niet alleen werken voor HP-printers met een zogenaamde ePrint-technologie, maar ook voor gedeelde printers die op een Mac OS X 10.6.5 waren aangesloten. Later leek de ondersteuning voor gedeelde printers toch te zijn verdwenen of nagenoeg te zijn verdwenen. Op de website van Apple staat  dat AirPrint nu beschikbaar is voor de HP Photosmart, HP LaserJet Pro en HP Officejet. Zonder het installeren van eventuele extra drivers kun je met één tap afdrukken vanaf je iPad .


Find My iPhone

Met Find My iPhone kunnen bezitters van een iPhone 4, iPad en van de nieuwste generatie iPod Touch zonder MobileMe-abonnement hun zoekgeraakte apparaat terugvinden. Met deze app, die vanaf nu zelfs gratis bij de App Store kan worden gedownload, kunnen ze hun apparaat op een kaart lokaliseren en een geluid laten afspelen of voor de vinder een bericht op het scherm laten weergeven. Ook kun je de gegevens op afstand vergrendelen of wissen om zo je privacy te waarborgen. Omdat de naam van deze app al ingeburgerd was wilde Apple de naam niet aanpassen. Het is dus ook Find my iPad en Find my iPod Touch.


Game Center

Game Center is het sociale gamesnetwerk van Apple. Met Game Center wilde Apple de concurrentie aangaan met de spelletjesmakers die op Facebook actief zijn. Via het Game Center kun je via één centraal account (dat kan ook je Apple ID zelf zijn) je topscores en achievements voor diverse games openbaar maken aan de rest van de wereld. Ook kun je via Game Center met anderen multiplayer-games spelen. Welke functies er allemaal exact beschikbaar zijn, is afhankelijk van de ontwikkelaar van het betreffende spel. Game Center bevat ook een matching-mechanisme. Dit ken je misschien wel van de PC. Dan wordt er automatisch een tegenspeler door Apple voor je gevonden die meestal net zo goed of slecht is als jij bent. Wel zo eerlijk! Er zijn nu al een paar honderd spellen  beschikbaar voor Game Center.


Mute schakelaar

We hebben er al vaker aandacht aanbesteed maar de schakelaar aan de zijkant waar je de schermoriëntatie kunt vastzetten is niet. De schakelaar doet vanaf nu dienst als Mute (Geluid uit) knop. Het is natuurlijk nog steeds mogelijk om je schermoriëntatie vast te zetten, maar dat doe je voortaan door tweemaal op de homeknop te drukken. Dan scroll je naar links en dan heb je alsnog de mogelijkheid om de schermoriëntatie vast te zetten.


Overige vernieuwingen

We hebben hierboven de belangrijkste vernieuwingen, aanpassingen en verbeteringen in iOS 4.2 genoemd, maar er zijn natuurlijk nog nog veel meer. Meer dan honderd om precies te zijn. Op de iPad is het bijvoorbeeld nu ook mogelijk om bepaalde woorden in de Safari browser te zoeken en te markeren. Er zijn extra woordenboeken toegevoegd en 30 extra toetsenborden indelingen. Er is een Voice Over Command optie toegevoegd voor blinden en slechtzienden. Er is een verbeterde beveiliging voor zakelijke gebruikers en er zijn 25 nieuwe talen toegevoegd Traditioneel Chinees, het is maar dat je het weet!

Dit artikel zal in de loop van de komende dagen nog worden bijgewerkt als er nieuwe zaken aan het licht komen over iOS 4.2 

Te vinden in: Apple, Handige iPad Tips, iOS Firmware, iPad, iTunes, Nieuws
© 2010 - 2013 PCD bv. Logos/merken Apple, iPad, iPhone, iPod, iTunes, iCloud zijn eigendom van Apple Inc. Alle rechten voorbehouden.
Powered by EasyBattery.nl.