iPhone / iPad interessanter dan Wii ??

Game ontwikkelaars prefereren iPad / iPhone

Een onderzoek van Think Services onder 800, vooral Amerikaanse games-ontwikkelaars wijst uit dat steeds meer studio’s games gaan maken voor iPhone en iPod Touch, terwijl ze voor de Wii juist minder games produceren.

Het Amerikaanse Think Services, het bedrijf achter de website Gamasutra en het tijdschrift Game Developer, heeft recentelijk zijn jaarlijkse Game Developer Research afgesloten, waartoe ruim 800, voor het merendeel Amerikaanse game-ontwikkelaars zijn ondervraagd. Uit het eindrapport, het ‘2009-2010 State of Game Development Survey’, blijkt dat vooral de belangstelling voor het maken van games voor mobiele telefoons gestegen is. Meer dan 25 procent van de ondervraagden wil games voor mobiele apparaten ontwikkelen, wat de onderzoekers vooral toeschrijven aan het succes van de iPhone en iPod Touch: driekwart van de mobiele games wordt voor de apparaten van Apple gemaakt. In het onderzoek van een jaar eerder was slechts 12 procent van de ondervraagden geïnteresseerd in het maken van mobiele games.

De belangstelling voor het ontwikkelen van Wii-games is juist afgenomen. Slechts 30 procent van de console-ontwikkelaars is geïnteresseerd in het maken van games voor de Wii, waar dat een jaar eerder nog 42 procent was. Hiermee reageren ontwikkelaars op de afgenomen belangstelling voor de Wii en Wii-games. In 2009 werden de eerste tekenen van afgenomen belangstelling voor de Wii zichtbaar; zo meldden twee toeleveranciers in december dat Nintendo de productie van nieuwe Wii’s heeft teruggeschroefd omdat er minder exemplaren verkocht worden. In januari moest Nintendo bovendien bekendmaken dat de winst in het laatste kwartaal van 2009 ruim 20 procent lager was dan in de laatste maanden van 2008.

De belangstelling voor andere platformen was stabiel. Ruim 70 procent van de ondervraagden werkt aan een game voor pc of Mac en 41 procent werkt aan een console-game. Binnen die groep is de Xbox 360 het populairst: 69 procent maakt een game voor het apparaat van Microsoft, terwijl 61 procent ontwikkelt voor de PlayStation 3. Deze aantallen zijn vrijwel gelijk aan die van het jaar daarvoor.

Het onderzoek maakt nog een andere trend zichtbaar: als gevolg van de economische crisis hebben grote bedrijven als Activision Blizzard en Electronic Arts mensen afgestoten, en die verzamelen zich weer in nieuwe, kleine ontwikkelstudio’s. Het aandeel bedrijven tot 50 werknemers is hierdoor met 7 procent gestegen, zo blijkt uit het rapport van Think Services.

Bron: Tweakers.net 

Te vinden in: Apps, Gaming, iPad
Tags: , ,
© 2010 - 2013 PCD bv. Logos/merken Apple, iPad, iPhone, iPod, iTunes, iCloud zijn eigendom van Apple Inc. Alle rechten voorbehouden.
Powered by EasyBattery.nl.