[ADV] Ook Macs lopen gevaar gehackt te worden

machackEen van de grote voordelen van een Macintosh-computer was altijd dat het risico op virussen en andere schadelijke software nihil was. Malware werd vooral voor Windows gecreëerd en Apple-gebruikers hoefden zich daarom nooit zorgen te maken om indringers. Maar die tijden zijn volgens deskundigen helaas voorbij.

Veel Mac-bezitters denken dat het besturingssysteem van Apple zo goed is dat het geen virussen doorlaat. Dat is echter onterecht, zeggen experts. Weliswaar is Windows nog altijd het grootste doelwit, maar de explosieve groei in de verkoop van Macs – het marktaandeel van Apple is momenteel 20% – heeft als negatief neveneffect dat ook er ook steeds meer malware voor deze computer wordt ontwikkeld.

Hoe meer computers er van een bepaald type besturingssysteem in omloop zijn, des te aantrekkelijker dit systeem wordt voor hackers. ‘We zien dat meer en meer Macs geïnfecteerd raken’, zegt beveiligingsexpert Kevin Haley van Symantec. Vorig jaar werden zo’n 600.000 Macs besmet met een Trojan Horse. Een ogenschijnlijk onschuldige browser plug-in stal in werkelijkheid persoonlijke informatie. Apple liet bovendien in februari weten dat de computers van de eigen medewerkers waren geïnfecteerd met Java-malware. Apple heeft toen wel direct maatregelen genomen en een groot aantal java vacatures uitgezet om de zwakheden in het systeem zo snel mogelijk te achterhalen en te herstellen.

Er is een behoorlijk aantal goede, vaak gratis, antivirusprogramma’s voor de Mac ontwikkeld. Helaas zijn die nog niet allemaal beschikbaar in de Nederlandse Appstore. Opties voor Nederlandse gebruikers zijn Kapersky Virus Scanner (€ 8,99), Virusbarrier Plus en Virusbarrier Express, ClamXav en Bitdefender (allemaal gratis). 

Te vinden in: Nieuws
Tags:
© 2010 - 2013 PCD bv. Logos/merken Apple, iPad, iPhone, iPod, iTunes, iCloud zijn eigendom van Apple Inc. Alle rechten voorbehouden.
Powered by EasyBattery.nl.