RTL moet Belastingdienst boete betalen om iPad

Precies twee jaar geleden schreven wij er op deze website al over en vandaag heeft de rechtbank in Haarlem RTL Nederland veroordeelt tot het betalen van een aanzienlijk bedrag aan de Belastingdienst.

De rechtbank meent dat een iPad een computer is en geen communicatiemiddel. Wijzelf verbaasden ons hier onmiddellijk over want kennelijk heeft onze rechterlijke macht ineens verstand van technologie. We zijn benieuwd wie hen dat heeft ingefluisterd.

De zaak was aangespannen door RTL Nederland omdat zij door de Belastingdienst werd gesommeerd een bedrag van ruim 300.000 euro te betalen. RTL moest dit volgens de Belastingdienst doen omdat zij haar ruim 600 medewerkers een iPad kado had gegeven maar daarover geen loonbelasting had afgedragen. Immers het is een kado in natura en daar moet over worden afgerekend, aldus de Belastingdienst.

RTL Nederland stelt zich op het punt dat het gaat om een zakelijk instrument, een communicatie apparaat dat te vergelijken is met een telefoon.

De rechtbank oordeelde dat communicatie ongetwijfeld een wezenlijk onderdeel vormt en de iPad bij uitstek geschikt is voor bepaalde vormen van communicatie, maar dat niet aannemelijk is geworden dat de communicatiefunctie de centrale rol bij de iPad speelt.

Gelet op zijn formaat, het geheugen en de vele gebruiksmogelijkheden is de iPad veeleer aan te merken als een kleine computer die ook geschikt is voor vele vormen van communicatie. Bij de vele gebruiksmogelijkheden heeft de rechtbank niet alleen gekeken naar de mogelijkheden van tekst- en dataverwerking, maar met name ook naar mogelijkheden als het spelen van spelletjes, het maken en bewerken van foto’s, het lezen van e-boeken, het gebruiken van muziekfuncties en navigatiemogelijkheden. Dit zijn mogelijkheden die volgens de rechtbank onder computerfuncties dienen te worden geschaard.

Kortom, de iPad is een computer en daarover moet RTL Nederland dus extra in de buidel voor tasten! Ruim 300.000 eurootjes om precies te zijn.

Te vinden in: iPad, Nieuws
© 2010 - 2013 PCD bv. Logos/merken Apple, iPad, iPhone, iPod, iTunes, iCloud zijn eigendom van Apple Inc. Alle rechten voorbehouden.
Powered by EasyBattery.nl.