EenVandaag: de Stemming – de iPad app voor de zwevende kiezer

Het publieke omroep programma EenVandaag heeft vandaag een interessante iPad app uitgebracht: EenVandaag de Stemming.

Deze app is een nieuwe peilmethode met extra aandacht voor de zwevende kiezer. Een groot deel van de kiezers is in de aanloop naar verkiezingen niet zeker van zijn stem. Veel mensen twijfelen tussen twee of drie partijen. De methode die De Stemming gebruikt sluit hierbij aan: kiezers kunnen namelijk in totaal vijf stemmen uitdelen. Zij kunnen al deze stemmen aan één partij geven, maar ze ook over meerdere partijen verdelen. Daarmee geeft De Stemming meer inzicht in de strijd tussen partijen en in kiezersbewegingen dan andere peilingen doen.

Overzicht van functionaliteiten:

Zetelverdeling: een overzicht van het aantal zetels dat elke partij zou behalen als er op dit moment verkiezingen zouden zijn

Zekerheid: Hier ziet u per partij (in percentages) weergegeven hoe zeker kiezers zijn van hun stem op die partij. Dit geeft inzicht in hoe ‘solide’ of ‘honkvast’ de achterban van iedere partij is.

Trends: De figuren op deze pagina geven inzicht in de manier waarop het draagvlak van partijen zich heeft ontwikkeld gedurende de afgelopen twaalf maanden.

Concurrentie: Dit model laat zien welke partijen de voornaamste concurrenten zijn van elkaar.

Verloop: In deze figuur kunt u het verloop van die kiezers zien: van welke partij naar welke partij bewegen de kiezers zich door de tijd heen? Kiezers zijn voor deze figuur op individueel niveau gevolgd in hun kiesgedrag.

Zetelgevechten: Welke partijen strijden met elkaar om de grootste groepen twijfelende kiezers? Deze figuur geeft inzicht in de tien belangrijkste zetelgevechten.

Overzicht per partij: In dit overzicht kunt u per partij zien wat de trends zijn op het gebied van zetels en zekerheid. Ook krijgt u inzicht in de belangrijkste concurrenten van de partij, het belangrijkste zetelgevecht waarin de partij verwikkeld is en de instroom en uitstroom van groepen kiezers.

Opinie: Waarom zien we zo’n grote daling of stijging van een partij? Tom van Dijk van Intomart geeft bij elke peiling een verklaring.

icon
EenVandaag De PeilingAVROTROSNieuwsGratisDownload
Te vinden in: Apps, iPad, Nieuws
Tags: ,
© 2010 - 2013 PCD bv. Logos/merken Apple, iPad, iPhone, iPod, iTunes, iCloud zijn eigendom van Apple Inc. Alle rechten voorbehouden.
Powered by EasyBattery.nl.