Europese Hof: consument mag downloads doorverkopen

Het Europese Hof van Justitie (HvJ) heeft gisteren een belangrijke uitspraak gedaan op het gebied van softwarelicenties. Het Hof heeft namelijk bepaald dat het doorverkopen door de consument van gedownloade apps en fysieke software inclusief licenties is toegestaan en dat de Europese ontwikkelaars de consument hiervan niet mogen weerhouden. Op het moment van verkoop door de ontwikkelaar gaat de eigendom van de licentie namelijk over op de koper.

Als consument zijnde moet je dus volgens het HvJ downloads en fysieke software tweedehands kunnen verkopen. Hierbij ben je als consument dan wel verplicht om bij de verkoop afstand te doen van de downloads en fysieke software, bijvoorbeeld door het wissen van de downloads.

De rechtszaak betrof een geschil tussen het Amerikaanse Oracle en het Duitse UsedSoft dat in tweedehands software handelt. UsedSoft kocht licenties van klanten van Oracle en verkocht ze door. Oracle was het niet eens met deze handelswijze van UsedSoft en spande een zaak aan. De Duitse rechter legde het geschil vervolgens voor aan het Europese Hof.

Deze uitspraak van de HvJ kan een baanbrekend effect hebben op de downloadplatformen. Indien de Duitse rechter het vonnis overneemt, geldt dit voor alle bedrijven in Europa. Hierbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat de eenmalige licentiecodes, die nu nog zijn gekoppeld aan games en software, moeten komen te vervallen. Door deze licentiecodes is het namelijk niet mogelijk dat kopers hun gedownloade aankopen kunnen doorverkopen. Voor Apple zou dit bijvoorbeeld betekenen dat een licentie in de App Store aan een andere Apple ID kan worden overgedragen, hetgeen op dit moment niet mogelijk is.

 

Te vinden in: Nieuws
© 2010 - 2013 PCD bv. Logos/merken Apple, iPad, iPhone, iPod, iTunes, iCloud zijn eigendom van Apple Inc. Alle rechten voorbehouden.
Powered by EasyBattery.nl.