RTL Nieuws 365: De eerste iPad krant van Nederland

RTL Nieuws 365 voor iPad – Het complete verhaal.

We moeten jullie iets bekennen. Wij wisten al een tijdje met wat voor project RTL Nieuws de laatste tijd bezig was. Helaas mochten we er niet eerder over schrijven dan vandaag. Maar dat betekent dat we jullie vandaag ook het hele verhaal kunnen geven.

Om maar direct met de deur in huis te vallen: Na meer dan een jaar voorbereiding en ontwikkeling lanceert lanceert RTL Nieuws morgen de RTL Nieuws 365 app. Deze gratis (!) app is de eerste digitale Nederlandse iPad krant.

Vorige week hebben wij een uitgebreide hands-on sessie gekregen van RTL Nieuws en daar hebben we gesproken met onder andere Harm Taselaar (hoofdredacteur RTL Nieuws), Marc Schreuder (adjunct-hoofdredacteur RTL Nieuws), Arno Otto (directeur RTL Digital Media) en Rick Nieman (presentator, journalist RTL Nieuws)

De inhoud

De nieuwe app is niet puur een krant maar biedt veel meer. Het is meer een convergentie van krant en tv samen. RTL Nieuws 365 is onderverdeeld in meerdere onderdelen.

Hoofdredacteur Harm Taselaar: “Mijn inspiratie voor de app zijn de bewegende kranten uit de Harry Potter films geweest.”

Als je de app opstart zie je direct een mooie nieuwsfoto. RTL Nieuws heeft voor deze app zelfs een aparte beeldredacteur aangetrokken om te zorgen dat op de iPad de allermooiste nieuwsfoto’s terechtkomen.

De app loopt dan door naar het beginscherm. Aan de linkerkant zitten shortcuts naar de verschillende onderdelen van de krant. Je kunt daar onder andere kiezen voor:

Headlines – Het laatste nieuws.
Slideshow
– De belangrijkste nieuwsfoto’s van dat moment.
Sport – Het laatste sportnieuws
Boulevard – De RTL Boulevard pagina van de krant.
Magazine – Dit is een van de belangrijkste onderdelen van de krant, hieronder meer.
Video – leuke en interessante nieuwsvideo’s.
Weer – Direct naar de weerpagina inclusief Buienradar.
Verkeer – De laatste verkeersinformatie.
Beursnieuws – Alle beurskoersen en het beursnieuws direct beschikbaar.


 

Headlines

Het beginscherm is de nieuwspagina. Je ziet aan de linkerkant een nieuwsfeed waar automatisch (pull to release) het laatste nieuws verschijnt.

In het midden van het scherm staan de uitgelichte verhalen en je kunt naar links swipen voor meer nieuws- en achtergrondinformatie.

 


 

Slideshow

De slideshow pagina, laat je de mooiste foto’s zien die op dat moment actueel zijn.

De iPad leent zich ideaal voor het bekijken van foto’s en dus maakt RTL Nieuws 365 daar gretig gebruik van. Zo kun je even lekker achterover leunen en het nieuws in foto’s aan je voorbij laten gaan.  


 

Sport

Ook op de sportpagina zie je een balk met het laatste nieuws die telkens ververst wordt, zodat je niks meer moet missen.

De eredivisie heeft een prominente plek aan de rechterkant gekregen en ook wedstrijden die op dat moment gespeeld worden zijn direct zichtbaar onder het kopje “live wedstrijden”.


 

 Boulevard

Natuurlijk wordt RTL’s populairste showbizznieuws programma RTL Boulevard ook niet vergeten. Ook dit onderdeel van RTL Nieuws 365 bevat een nieuwsbalk waarin altijd het meest recente nieuws verschijnt.

Je kunt de nieuwsbalk ook zelf weer verbergen, zodat er meer uitgelicht nieuws verschijnt. Boulevard’s Albert Verlinde zal dagelijks rond het middaguur verklappen wat er allemaal speelt in showbizzland en al een klein beetje uit de doeken doen wie er die avond een hoofdrol krijgt in RTL Boulevard.

 


 

Magazine

Dit onderdeel vergde voor de redactie de meeste inspanning. Nieuws maken kunnen ze natuurlijk al wel bij RTL Nieuws maar een lifestyle magazine maken is weer iets heel anders.

De content op deze pagina zal dagelijks wijzigen, zodat er altijd wat te beleven is.

Je kunt in het magazine columns vinden van onder andere Rick Nieman, die vertelt in “Rick’s Wereld” over de ins en outs van het journalistieke proces. Rick zal drie keer per week een column schrijven. Hij zal dit samen gaan doen met collega Pieter Klein.

Een andere bekende presentator van RTL Nieuws, Suzanne Bosman, gaat ons meer vertellen over uitgaan en muziek. Dit blijkt haar passie te zijn.

Ook is er een kookrubriek te vinden waar Sanne Boswinkel de scepter over zal zwaaien: “Koken met Sanne”. Er is een filmrubriek en ook de dagelijkse puzzel ontbreekt niet. Je kunt er ook het “Dier van de Dag”, waar je je eigen huisdier op de voorgrond kunt zetten.

Tevens is er een “Mop van de Dag” aanwezig waar jij als lezer zelf aan kunt bijdragen. Je kunt je eigen mop inspreken op video en die insturen. Als jouw mop wordt verkozen tot Mop van de Week win je een originele Jan de Hoop mok!


 

Weer en Verkeer

Dit onderdeel kan wat ons betreft nog iets verbeterd worden. De look and feel mag iets meer aansluiten op de rest van de gelikte app.

De weersverwachting zou eigenlijk gedaan moeten worden door Helga van Leur / Margot Ribberink / Peter Timoffeef. Puntje van aandacht!


 

Beursnieuws

Positief aan de beurspagina van de app is de veelzijdigheid aan beurskoeren. Je kunt vrijwel alle koersen van Europese fondsen terugvinden.

Natuurlijk is er de standaard 10/15 minuten vertraging maar daar zullen de meesten wel mee kunnen leven.

Wat hier wel ontbreekt is een laatste nieuws overzicht die wellicht ingevuld zou kunnen worden door Matthijs Bouwman / Roland Koopman ?

Wat wel aanwezig is, is de livestream van RTL Z. Maar die kenden we natuurlijk wel van de oorspronkelijke RTL Nieuws app.


De filosofie

Grote baas Arno Otto van RTL Digital Media let uit dat ze niet over een nacht ijs zijn gegaan. RTL heeft gekeken naar alle “hypes” van het verleden. RTL overwoog zelfs om Hyves te kopen maar besloot toch anders. Voor de ontwikkeling van de app is Otto nog in Amerika wezen kijken. Volgens Otto zijn er maar 3 zekerheden: Nieuws, Weer en Sport. En dat is de reden dat RTL besloot om Buienradar te kopen.

Otto wilde dit allemaal samenbrengen, het resultaat is RTL Nieuws 365.

Het verdienmodel

Marc Schreuder legt uit dat het een bewuste keuze is geweest om de app gratis ter beschikking te stellen. RTL verwacht geld te verdienen aan adverteerders die betalen voor pre-rolls (korte reclamefilmpjes voor een video) en voor (interactieve) contentadvertenties.

Schreuder zegt: ” We richten ons met RTL Nieuws 365 op de boodschappers, maar dan niet in de traditionele 20-49 doelgroep. We leggen de lat iets hoger op 25-55 jaar.

De toekomst

Met het verschijnen van de RTL Niews 365 app zal de oude app gaan verdwijnen uit de App Store. Voor wat betreft de toekomst verwacht RTL vanzelfsprekend heel veel van de nieuwe app. De komende 3 maanden wordt er hard gewerkt aan een Android versie, die voor de zomer moet gaan verschijnen.

Zoals Rick Nieman het aan mij stelde: “Martijn, je hebt nu nog maar 1 app nodig voor alles wat belangrijk is: nieuws, beurskoersen, sport, het weer en een stukje ontspanning.”

Morgen is de app voor iedereen gratis te downloaden!

Te vinden in: Apps, iPad, Nieuws
© 2010 - 2013 PCD bv. Logos/merken Apple, iPad, iPhone, iPod, iTunes, iCloud zijn eigendom van Apple Inc. Alle rechten voorbehouden.
Powered by EasyBattery.nl.