Apple verliest recht op naam iPad in China

Het Chinese bedrijf Proview heeft het voor elkaar gekregen bij de Chinese rechtbank. De betreffende rechtbank in Shenzhen heeft de merkenrechtzaken die Apple wilde aanspannen tegen monitorfabrikant Proview afgewezen. In 2001 registreerde Proview al de merknamen “iPAD” en “IPAD” in China. Onder die merknaam heeft Proview ook een tablet uitgebracht.

De rechten op de iPAD en IPAD merknamen zijn door een Taiwanese dochteronderneming van Proview verkocht aan het Britse bedrijf IP Applications. Deze heeft de rechten op haar beurt in 2010 weer doorverkocht aan Apple.

Ondanks de contracten – die het bovenstaande bewijzen -, wees de rechter de claims van Apple van de hand. Het gaat volgens de rechter namelijk om een afspraak met de Taiwanese dochteronderneming en niet om een afspraak met Proview zelf. Proview zelf is nooit bij de onderhandelingen betrokken geweest en heeft ook formeel geen rechten overgedragen aan Apple. Daardoor is het gesloten contract volgens de rechtbank juridisch gezien niet bindend.

De Apple iPad is de best verkopende tablet in China en heeft daar een marktaandeel van maar liefst 74 procent. Proview wil daarom nu een importverbod op de iPad in China, omdat Apple door het gebruik van de merknaam inbreuk maakt op de rechten van Proview. Alom wordt verwacht dat Apple de rechten nu gaat afkopen bij Proview. Bedragen die rond zoemen gaan in de richting van 1.5 miljard dollar. Niet slecht voor een merknaam dachten ik zo.

 

Te vinden in: Apple, iPad, Nieuws
Tags: ,
© 2010 - 2013 PCD bv. Logos/merken Apple, iPad, iPhone, iPod, iTunes, iCloud zijn eigendom van Apple Inc. Alle rechten voorbehouden.
Powered by EasyBattery.nl.