AD komt met eigen iPad app [INTERVIEW]

Het volledige Algemeen Dagblad, met alle regionale edities, is nu dagelijks beschikbaar op de tablet van Apple. Lezers kunnen op elk moment van de dag de krant laden en pagina voor pagina doorbladeren. Van alle artikelen zijn de complete tekstversies te lezen en foto’s kunnen met een simpele tik op het scherm worden vergroot.

Een belangrijk pluspunt voor lezers is het feit dat behalve de landelijke krant AD Algemeen Dagblad ook alle 18 regionale edities in de Randstad kunnen worden binnengehaald op de iPad. Dat kost de lezers niets extra. ‘We krijgen regelmatig verzoeken van lezers of het mogelijk is om het regiokatern van bijvoorbeeld Woerden in Rotterdam op de mat te krijgen’, vertelt algemeen hoofdredacteur Christiaan Ruesink. ‘Dan zijn ze een tijdje terug verhuisd, maar willen ze graag via de krant een band houden met de regio waar ze vandaan komen. Met de papieren krant is dat logistiek gezien onmogelijk, maar op de iPad is dat geen enkel probleem. Sterker nog, met de nieuwe AD-app kun je zoveel regio-edities downloaden als je wilt.’

Nieuwe lezers betalen een klein bedrag per los nummer, of kunnen via iTunes een abonnement nemen voor een maand, een half jaar of een jaar. ‘Papieren’ abonnees van het AD kunnen de iPad-krant tot en met september gratis lezen. ‘Handig,’ vindt Ruesink, ‘zo kan het ene gezinslid de krant lezen in de trein op weg naar het werk, terwijl een ander van de papieren krant geniet. Ook op vakantie lijkt het me prettig. Waar je ook bent: als er een internetverbinding is, kun je aan je AD komen.’ Mocht in het laatste geval de wifi-verbinding slecht zijn en/of heel erg duur, dan is er de optie om een light-versie van de krant te downloaden. Die bestaat uit alle artikelen, maar dan zonder opmaak en foto’s. Later kan desgewenst de hele krant gratis worden gedownload.

Nog iets dat met de papieren krant niet kan: de AD-app geeft een signaaltje af (een zogeheten ‘push-bericht’) bij belangrijke nieuwsgebeurtenissen zoals de tsunami in Japan of het drama in Alphen. Een push-bericht werkt als een sms: als de iPad aan staat, zie je het berichtje automatisch op het scherm verschijnen. In toekomstige versies van de app komen overigens nog meer van dit soort digitale mogelijkheden beschikbaar. Ook wordt er nagedacht hoe tablets die draaien onder een ander besturingssysteem dan dat van Apple van het AD kunnen worden voorzien.

icon
AD digitale krantDe PersgroepNieuwsGratisDownload

Hoewel het pas twaalf maanden geleden is dat de allereerste iPad aan de wereld werd getoond, is de tablet niet meer weg te denken. Naar verwachting zijn er in Nederland eind dit jaar 500.000 van in omloop. Toch denkt Ruesink niet dat de komst van de app het einde van de papieren krant inluidt. ‘Ik zie het als een waardevol extraatje waar bepaalde lezers zeker voordeel van kunnen hebben. Maar het zal de papieren krant nooit vervangen. Hoe mooi de iPad ook is, alles wat je ermee doet, staat in het teken van haast. Van continu bereikbaar zijn. Een papieren krant lezen is even rust nemen. Het zogenaamde ouderwetse van de krant wordt zo weer een voordeel. Slow is good.Bovendien, met de krant kun je nog eens een mug doodslaan, dat is met de iPad geen goed idee’, lacht Ruesink.

Hoe download ik de AD-app?
Om de krant digitaal te lezen, heeft u een iPad nodig. In de App Store van Apple downloadt u de gratis AD-app (AD HD). U krijgt dan een AD-icoontje op uw bureaublad van de iPad. Klikt u hier op, dan ziet u meteen de voorpagina van de nieuwste krant en een aantal koppen van de belangrijkste artikelen van die dag. Wilt u de krant aanschaffen? In dat geval klikt u op de koopknop om de krant te downloaden. De eerste drie keer (binnen zeven dagen) is dat gratis. Als de download is voltooid, kunt u de krant gaan lezen. Daarvoor heeft u dan geen internetverbinding meer nodig. Uw aangeschafte kranten vindt u terug onder de knop ‘Mijn kranten’.

Verschilt de iPad-versie van de papieren krant?
U krijgt exact dezelfde krant, met alle artikelen, foto’s en bijlagen. Het AD lezen op de iPad geeft wel een aantal extra mogelijkheden. Zo heeft u bijvoorbeeld voor de prijs van één krant keus uit alle 18 regioedities, waarvan u er zoveel kunt downloaden als u wilt. Daarnaast kunt u met één ‘tap’ elk artikel ook als gewone tekst lezen en het lettertype een aantal maal vergroten voor een betere leesbaarheid. Twee keer tikken (tappen) op het scherm en u zoomt in op de krant. Ook zijn de meeste foto’s bij de artikelen in de tekstversie met een tik te vergroten en bij meerdere foto’s als slide show te zien. En u heeft nooit meer zwarte vingers natuurlijk. Via knoppen in de navigatiebalk bovenaan het scherm kunt u bovendien mooie fotospecials bekijken en de nieuwsberichten van website ad.nl op de voet volgen.

Wat kost het?
Het downloaden van de app is gratis. Daarmee heeft u sowieso toegang tot de fotospecials. Daarna heeft u de mogelijkheid tot het downloaden van losse nummers of het afsluiten van een abonnement. Losse nummers kosten 0,79 euro op weekdagen en 1,59 euro in het weekend (uiteraard met alle bijlagen). Abonnementen kunt u voorlopig afsluiten via iTunes. U heeft dan de keuze uit een abonnement voor een maand (19,99), drie maanden (54,99), zes maanden (99,99) of een jaar (189,99 euro).

Krijgt u de papieren krant al elke dag in de bus? Dan kunt u tot 30 september de krant alvast elke dag helemaal gratis lezen op uw iPad. U moet dan wel door de registratieprocedure die u bereikt via de knop ‘account’ onderaan het scherm van de iPad. Als u het eerst allemaal even rustig wil bekijken, klik dan hier.

Hoe laat is de krant beschikbaar?
De krant op de iPad is om 4 uur ‘s nachts beschikbaar. In de loop van de dag kan het zijn dat u een update van de reeds gedownloade krant krijgt aangeboden, deze is uiteraard kosteloos. Het is donderdag, maar u wilt de krant van dinsdag nog lezen? In het koopscherm kunt u tot zeven kranten terug in de tijd bladeren.

Kan ik mijn kranten ook bewaren?
U kunt uw gekochte kranten allemaal bewaren op uw iPad, zolang als de opslagcapaciteit van uw iPad dat toelaat. In de app zit een functie om de kranten automatisch weg te gooien na een door u te bepalen tijdsperiode. U kunt dat instellen via ‘account’ en ‘kranten verwijderen’.

icon
AD digitale krantDe PersgroepNieuwsGratisDownload
 

Te vinden in: Apple, Apps, Apps, Ebooks & Magazines, iPad, Nieuws, Reviews
© 2010 - 2013 PCD bv. Logos/merken Apple, iPad, iPhone, iPod, iTunes, iCloud zijn eigendom van Apple Inc. Alle rechten voorbehouden.
Powered by EasyBattery.nl.