Foxconn contract verbiedt zelfmoord werknemers

Arbeiders in Chinese fabrieken waar iPads en iPhones worden gemaakt, moeten een contract ondertekenen waarin ze beloven geen zelfmoord te zullen plegen ‘en hun leven te koesteren’. De afgelopen 16 maanden hebben minstens 14 werknemers van de Foxconn-fabrieken in China een einde aan hun leven gemaakt wegens erbarmelijke arbeidsomstandigheden.

In de fabrieken van de Apple-leveranciers in Chengdu of Shenzen zouden nog meer mensen een poging tot zelfmoord hebben gedaan, zo blijkt uit een onderzoek van twee niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) onder 500.000 arbeiders. Het gaat om het Centre for Research on Multinational Corporations en Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour (Sacom), melden The Guardian/The Observer en de Daily Mail.

Volgens de onderzoekers is buitensporig overwerken de standaard, ondanks de wettelijke beperking van 36 uur overwerken per maand. De krant The Observer heeft een loonbriefje gezien van een arbeider die maar liefst 98 overuren heeft gedraaid in een maand tijd. Tijdens de periodes waarin de vraag naar de iPad groot was, mochten de arbeiders per 13 dagen soms maar een dag vrij nemen.

Leontien Aarnoudse van Sacom zegt in The People dat de arbeiders geen sociaal leven hebben. ‘Hun leven bestaat uit werken in een fabriek en dat is het.’ In Chengdu zou 60 tot 80 uren overwerk per maand normaal zijn. Foxconn geeft zelfs toe dat het de wetgeving op het gebied van overuren schendt, maar houdt vol dat al het overwerk vrijwillig gebeurt. Arbeiders zeggen echter dat ze niet anders kunnen dan het overwerk aannemen, omdat ze anders terugvallen op hun basisloon van 1.350 yuan (140 euro) per maand voor een 48-uur durende werkweek.

De ‘anti-zelfmoordclausule’ werd ingevoerd nadat sociologen de erbarmelijke werkomstandigheden van de arbeiders aan het licht brachten. Veel heeft dat niet opgeleverd, want volgens de onderzoekers leven veel arbeiders nog steeds in abominabele omstandigheden, waarbij sommigen slechts een keer per jaar hun familie zien.

Ze worden ondergebracht in slaapzalen, waar ze met tot 24 anderen in een ruimte zitten. Onder die gebouwen zijn zelfs netten gespannen om zelfmoorden tegen te gaan. Foxconn-woordvoerder Louis Woo zegt daarop dat de zelfmoorden geen verband hielden met de slechte werkomstandigheden. ‘Er was sprake van kopieergedrag. Als er een zelfmoord pleegt, volgt de rest.’

Enkele leidinggevenden van het bedrijf beschuldigen werknemers er zelfs van zelfmoord te plegen om zo hogere uitkeringen te krijgen voor hun verwanten. In de ‘anti-zelfmoordclausule’ staat dan ook dat de naasten van de werknemer slechts het wettelijke minimum aan schadevergoeding zullen eisen indien de arbeider zich toch van het leven berooft. Foxconn zegt de zelfmoorden wel te betreuren en meent ‘voor een paar uitdagende maanden te staan’. Sacom zegt dat het bedrijf aanvankelijk op de zelfmoorden reageerde door monniken naar de fabriek te halen. Deze zouden de slechte geesten uitdrijven. 

Te vinden in: Apple, Nieuws
© 2010 - 2013 PCD bv. Logos/merken Apple, iPad, iPhone, iPod, iTunes, iCloud zijn eigendom van Apple Inc. Alle rechten voorbehouden.
Powered by EasyBattery.nl.